Despre mine Evenimente Activitati Contact
in Evenimente - 05 Sep, 2014
by psihoterapeut - no comments
Consultații grupale pentru părinți – dependența de jocuri?

Situațiile care se referă la consultațiile grupale

Problema utilizării calculatorului la tânăra generație generează deseori pentru părinți temeri și probleme familiale. Una din cele mai frecvente este cea a jocului pe calculator. Întâlnim deseori părinți care afirmă “nu știu ce să mai fac cu el, toată ziua stă pe net, se joacă continuu, nu mai iese din casă. La vârsta lui ar trebui să facă altceva.”

Adolescentul la rândul lui trăiește o stare amestecată de respingere, sațietate sau preocupare pentru ceea ce se întâmplă în familie, asistă la nesfârșite discuții pe această temă. El are lumea lui iar această lume poate să fie una foarte obișnuită sau dimpotrivă una patologică.

Consultațiile grupale își propun să răspundă următoarelor întrebări:

Când această situație este patologică ?
Când această situație este o manifestare specifică adolescentului din secolul 1, mileniul 3?
Când ne situăm în planul firescului?
Consultațiile grupale se adresează familiei, în mod special părinților. Aceștia sunt îngrijorați de ceea ce se întâmplă în familie, cu copilul lor, adolescent, puber sau chiar mai mic. Pentru a putea răspunde la aceste situații, este necesar un enunț al problemei și un răspuns care să țină seama de ansamblul situației familiale.
De asemenea, consultația grupală poate să fie și un teren de întâlnire a diferitelor situații care să permită “un schimb de experienta” în “rolul de parinte”.
Întrebarea inerentă acestui tip de abordare este: “E cazul să facem ceva?”.
În fapt problema familială este atmosfera, faptul că această îngrijorare a părinților motivată sau nemotivată generează o situație familială din care nimeni nu are de câștigat.

Consultațiile grupale se referă la situația existentă în familie și nu se constituie într-o terapie. Pentru desfășurare este suficientă prezența a cel puțin unui cuplu parental. În cazurile în care un părinte nu poate participa din motive subiective sau obiective este posibilă participarea unui singur parinte.
Pentru participare este necesară anunțarea anterioară și confirmarea participării.

Echipa coordonatoare

Coordonator – Claudiu Ganciu (tel 0722 453 906, cpap.claudiu@gmail.com) – președinte executiv al Asociației Române de Psihanaliză Legăturilor de Familie și Grup “Enrique Pichon Riviere”, psihodramatist, membru în Grupul de Studiu al Societății Române de Psihanaliză.

Co-moderatori – Mirel Veriveș (tel 0721883816, mirel.verives@gmail.com) – Psiholog clinician și Psihoterapeut Gestalt practicant în regim de supervizare, Psihoterapeut Ocupațional.
Acreditări: Colegiul Psihologilor din România, Societatea de Gestalt Terapie din România, European Association of Gestalt Therapy.

Alexadra Avram (tel 0728 649 821, mail avramalexandra03@yahoo.com) – psiholog, psiholog clinician in formare.

Date tehnice
Întâlnirile se desfășoară în ultima sâmbătă din lună, începând de la ora 11. Durata sesiunii depinde de numărul de participanți.
Înscrierea se poate face la oricare din numerele de telefon sau mail-urile menționate. Mail-urile și telefoanele menționate pot să fie utilizate și pentru alte întrebări.